Friday

Laksa (Spageti) Asam Perantau

Ni menu dinner semalam. Dah lama sangat duk mengidam nak makan laksa ni. Nasib baik jumpa resepi yang simple bagi para perantau yang kekurangan bahan ni kat myresipi.com. Sedap jugak walaupun first trial. Hehe.



Bahan-bahan ( 4-5 orang )

Laksa kering - saya gunakan spageti

Bahan untuk kuah
2 tin Tuna (dlm minyak atau air garam) - saya guna 1 tin 425g
2 biji bawang besar
segenggam cili kering (ikut suka kepedasan)
Asam keping atau air asam jawa

Bahan untuk hiasan
Daun Salad - dihiris halus
Timun - dihiris halus
Nenas - (dlm tin)
Cili merah atau cili padi dihiris halus - ikut kesukaan

Cara-cara

1. Rebus laksa/spageti hingga masak.
2. Untuk kuah, kisar semua bahan untuk kuah dan masukkan dalam periuk. Tambah air ikut kepekatan bahan anda.
3. Masak atas api sehingga mendidih. Tambah gula dan garam secukupnya.
4. Sedia untuk dihidang.



Photobucket

Blended Banana Chocolate Cake

Dah lama rupanya tak update blog. Sejak tak berapa nak sihat sangat ni, memang takde masak apa-apa sangat pun. Hurm, sebagai entri pertama di tahun baru, terimalah resepi kek coklat pisang ni.



BLENDED BANANA CHOCOLATE CAKE

Bahan-bahan

4 biji pisang - potong kecil
180 gm minyak masak/jagung
2 biji telur
3/4 cawan gula perang
1 1/2 cawan tepung kek (kurangkan 5 sudu) *
1 sudu teh baking powder *
1/2 sudu teh soda bicarbonat *              
5 sudu besar serbuk koko * (* diayak)
1/3 cawan coklat cips
sedikit badam hiris sebagai hiasan


Cara-cara
1.  Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celsius selama 15 minit.
2.  Kisar pisang, gula, telur dan minyak kemudian tuang dalam mangkuk besar.
3.  Campurkan bahan yang telah diayak tadi bersama bahan yang dikisar. Gaul rata dengan kaedah kaup balik.
4.  Setelah rata, tuang adunan dalam loyang yang telah digris atau dialas kertas.
5.  Bakar selama 1 jam atau sehingga kek masak. Selamat mencuba.




Photobucket