Friday

Mari Menjala Roti

Semalam memang dah takde idea sangat nak masak apa, last-last terfikir nak try buat roti jala. Acuan yang diberi oleh seorang kakak masa awal-awal sampai sini dulu, tak pernah digunakan lagi. Apa lagi, main jala-jala lah kita.



Disebabkan bukan keturunan nelayan (baca: tak reti menjala) maka, hasilnya tak berapa nak memuaskan lah seperti gambar di atas, tapi rasa, alhamdulillah. Boleh diterima tekak suami lagi. Tu paling penting. Hehe. Ni resepi roti jala untuk 2 orang makan. Selamat mencuba.

Roti Jala


Bahan-bahan



1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 biji telur
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
margerin/minyak

Cara-cara



1. Campurkan air, telur, serbuk kunyit dan garam.
2. Kemudian campurkan bahan-bahan tadi dengan tepung, kacau sampai sebati tanpa berketul-ketul. Kalau nak senang blender je semua bahan-bahan tu.
3. Panaskan non-stick pan dan lenserkan dgn sedikit margerin/minyak.
4. Masukkan adunan kedalan acuan roti jala dan tebarkan dalam pan.
5. Bila dah sedikit garing, angkat.


6. Boleh dihidangkan bersama kuah kari ataupun sambal tumis.


Photobucket

2 comments:

Unknown said...

cukup cantik dh jala tu wlupn bkn keturunan nelayan...hehe

FH said...

kena ambil dari angel yg betul..baru nampak cantik..hehe