Asam Pedas Kepala Ikan Merah (2 orang makan)
Bahan-bahan
Kepala ikan merah (dibelah dua)
1/2 ulas bawang besar *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
1/2 inci kunyit hidup * (kalau takde, boleh gantikan dengan serbuk kunyit)
20 keping cili kering * (kalau suka pedas, boleh tambah lagi)
sedikit belacan * (* dikisar)
garam dan gula
sedikit air asam jawa
daun kesum
tomato untuk hiasan
Cara-cara
1. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga agak garing.
2. Masukkan air asam jawa. Kemudian masukkan air mengikut citarasa. Kalau mahukan kuah yang pekat, letak sedikit air sudah memadai.
3. Kemudian bolehlah masukkan kepala ikan merah tadi diikuti dengan garam, gula dan daun kesum.
4. Tunggu sehingga ikan masak, sebelum matikan api, bolehlah diletakkan tomato yang telah dipotong.
5. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi. Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.
No comments:
Post a Comment