Saturday

Ayam Penyet

Dah lama nak mencuba resepi ni. Baru harini berkesempatan membuatnya. Saya ambil resepi ni dari MyResipi, tapi cuma ambil resepi ayamnya saja.


Bahan untuk ayam


  • 1 ekor ayam (potong 8, rebus sepuluh minit dan tos. Air rebusan ayam saya gunakan untuk buat sup)
  • 1/2 sudu besar jintan manis - goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1/2 sudu besar jintan putih - goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar ketumbar - goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar serbuk kari ayam (saya tak letak)
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 1/2 sudu besar lada putih
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • sedikit air
  • 1 sudu kecil garam



Bahan untuk sambal


  • sedikit minyak masak
  • 10 batang cili merah 
  • 10 biji cili padi (kalau nak pedas, lebihkan)
  • 3 ulas bawang putih (hiris)
  • 10 biji bawang kecil (hiris)
  • 5 biji tomato (potong dadu)
  • 5 cm belacan
  • 2 sudu ikan bilis
  • 3 sudu gula merah (saya guna gula biasa)


Cara memasak
Ayam


  • Kisarkan semua bahan kecuali minyak masak sehingga halus.
  • Kemudian perapkan ayam dengan bahan kisar tadi. Kalau dapat perap semalam lagi sedap.
  • Lepas perap, golekkan ayam pada tepung beras, kemudian goreng garing.


Sambal


  • Goreng ikan bilis sehingga garing, ketepikan.
  • Goreng belacan seketika dan angkat.
  • Masuk bawang merah, bawang putih dan cili.
  • Selepas semua bahan tadi layu, masukkan pula tomato.
  • Gaulkan rata dan angkat.
  • Sejukkan bahan goreng tadi, kemudian kisar separa halus.
  • Masukkan dalam periuk & panaskan

Selamat mencuba J

No comments: