Sunday

Homemade Kaya

Bangun pagi Jumaat lepas, terasa nak makan roti bakar dengan kaya. Tapi agak susah nak cari kaya kat supermarket kat sini. Kalau ada pun, dekat Asian Market yang letaknya lebih kurang15 km dari kawasan rumah. Mujurlah terjumpa resepi kaya kat blog Teratak Chetam. Saya minta izin share resepinya kat sini ye.

masih dalam periuk


Dah siap dibotolkan


Bahan-bahan


1 cawan gula + 1 cawan air ~ dibuat gula hangus dan disejukkan
1 cawan gula + 3 biji telur ~ dipukul sebati
1 1/2 cawan santan
2 sudu makan tepung jagung dibancuh dengan sedikit air

Cara-cara


1. Masukkan adunan telur yang dipukul dengan gula ke dalam periuk. Masukkan juga santan & tepung jagung. Kacau atas api sederhana. Untuk mewangikan, tambah 2 helai daun pandan
2. Masukkan pula gula hangus dan kacau sehingga pekat/mendidih (+/- 20 minit)
3. Untuk buat kaya hijau (kaya pandan) masukkan sedikit pewarna hijau (saya gunakan pes pandan) dan masak lagi selama +/- 5 minit.
4. Sejukkan kemudian bolehlah disimpan di dalam botol.



Photobucket

No comments: