Tuesday

My First Red Velvet Cake

Akhirnya tercapai juga cita-cita nak buat kek RV ni. Kek ni dibuat khas sempena ulangtahun kelahiran encik suami.


Resepi asal di ambil dari blog My Happy Oven. Mintak kebenaran tuan blog untuk share resepinya kat sini ye.


Bahan-bahan

Bahan A

* 2 1/2 cawan tepung gandum (boleh juga guna tepung kek)
* 1 sudu kecil baking powder (kalau guna tepung kek, tak perlu BP)
1 1/2 cawan gula castor
* 1 sudu kecil Soda Bicarbonate
1 sudu kecil garam
* 1 sudu kecil serbuk koko (*diayak)

Bahan B

1 1/2 cawan minyak sayur (minyak masak pun boleh)
1 cawan buttermilk --> 1 cawan susu(suhu bilik dicampur dengan 1 sudu makan cuka dan dibiarkan selama 10 minit)
2 biji telur gred A
1 sudu makan pewarna merah
1 sudu kecil cuka (Cuka makan pun boleh )
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara

- Sebelum buat apa-apa, panaskan oven pada suhu 175˚C selama lebih kurang 15 minit (menggunakan api atas bawah) dan griskan loyang dengan minyak/butter.
- Masukkan gula castor dan garam ke dalam bahan yang telah diayak.
- Kemudia satukan pula bahan B dalam satu mangkuk dan kacau sebati.
- Tuangkan bahan A yang dicampurkan tadi ke dalam mangkuk berisi bahan B. Menggunakan mixer dengan kelajuan sederhana, mixed kan bahan-bahan tersebut sehingga sebati. Kalau takde mixer, kacau guna kayu pengacau pun boleh.
- Setelah siap, tuangkan adunan ke dalam 2 biji atau sebiji loyang 9 inci yang telah digriskan dan bakar suhu 175˚C selama 30-35 minit.
- Sejukkan kek dan sementara itu bolehlah buat Cream Cheese Frosting.

CREAM CHEESE FROSTING

250 gms Cream Cheese
1 cawan gula aising
1 1/2  cawan butter

- Satukan semua bahan  di atas dan pukul gunakan mixer kelajuan sederhana sehingga kembang sekali ganda . Siap utk digunakan.
- Belah tengah kek yang telah sejuk dan sapukan frosting di atas lapisan yang telah dipotong (macam dalam gambar).
- Kemudian sapukan pula ke keseluruhan kek. Kalau ada lebih, bolehlah diwarnakan dan dihiaskan mengikut kesukaan.




Photobucket

No comments: