Sunday

Roti Canai Telur


Ni hasil campur adukkan resepi dari internet dan resepi yang dah sedia ada. Kalau ikut resepi yang sedia ada tu, hasilnya tak berapa lembut sangat. Yang ni, alhamdulillah, lembut daripada yang biasa buat. Jom tengok resepinya.

Roti Canai


Bahan-bahan


3 cawan tepung gandum
1/2 cawan susu segar/sejat
1/4 cawan air
1 biji telur
2 1/2 sudu besar marjerin
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
secubit soda bikarbonat

Cara membuatnya :



  1. Satukan tepung gandum, gula, garam dan soda bikarbonat dalam mangkuk besar, gaul rata.
  2. Dalam bekas lain, pukul telur, susu dan air.
  3. Buat lubang di tengah adunan tepung tadi dan tuang bancuhan telur tersebut. Gaul rata.
  4. Kemudian masukkan marjerin dan uli perlahan-lahan sehingga menjadi doh yang elastik.
  5. Bahagikan doh kepada 8 bahagian kecil. Bentukkan menjadi bola kecil dan perap dengan minyak selama 2-4 jam atau semalaman.
  6. Sapukan papan pencanai dengan minyak, canaikan doh tadi. Pastikan tangan juga berminyak, baru senang nak canai. Boleh tengok teknik mencanai di dalam video ni - Teknik mencanai roti paratha/roti canai.




Photobucket

No comments: