Resepi asal di ambil dari blog My Happy Oven. Mintak kebenaran tuan blog untuk share resepinya kat sini ye.
Bahan-bahan
Bahan A
* 2 1/2 cawan tepung gandum (boleh juga guna tepung kek)
* 1 sudu kecil baking powder (kalau guna tepung kek, tak perlu BP)
1 1/2 cawan gula castor
* 1 sudu kecil Soda Bicarbonate
1 sudu kecil garam
* 1 sudu kecil serbuk koko (*diayak)
Bahan B
1 1/2 cawan minyak sayur (minyak masak pun boleh)
1 cawan buttermilk --> 1 cawan susu(suhu bilik dicampur dengan 1 sudu makan cuka dan dibiarkan selama 10 minit)
2 biji telur gred A
1 sudu makan pewarna merah
1 sudu kecil cuka (Cuka makan pun boleh )
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara
- Sebelum buat apa-apa, panaskan oven pada suhu 175˚C selama lebih kurang 15 minit (menggunakan api atas bawah) dan griskan loyang dengan minyak/butter.
- Masukkan gula castor dan garam ke dalam bahan yang telah diayak.
- Kemudia satukan pula bahan B dalam satu mangkuk dan kacau sebati.
- Tuangkan bahan A yang dicampurkan tadi ke dalam mangkuk berisi bahan B. Menggunakan mixer dengan kelajuan sederhana, mixed kan bahan-bahan tersebut sehingga sebati. Kalau takde mixer, kacau guna kayu pengacau pun boleh.
- Setelah siap, tuangkan adunan ke dalam 2 biji atau sebiji loyang 9 inci yang telah digriskan dan bakar suhu 175˚C selama 30-35 minit.
- Sejukkan kek dan sementara itu bolehlah buat Cream Cheese Frosting.
CREAM CHEESE FROSTING
250 gms Cream Cheese
1 cawan gula aising
1 1/2 cawan butter
- Satukan semua bahan di atas dan pukul gunakan mixer kelajuan sederhana sehingga kembang sekali ganda . Siap utk digunakan.
- Belah tengah kek yang telah sejuk dan sapukan frosting di atas lapisan yang telah dipotong (macam dalam gambar).
- Kemudian sapukan pula ke keseluruhan kek. Kalau ada lebih, bolehlah diwarnakan dan dihiaskan mengikut kesukaan.
No comments:
Post a Comment