Sunday

Yee Mee



Bahan-bahan


5-6 ulas bawang putih - diracik halus
Halia sebesar ibu jari - dihiris nipis
5-10 batang cili kering - dipotong +/- 2cm
sayur-sayuran - sawi, carrot, baby corn (mengikut kesukaan)
ayam / udang
Shitake mushroom - saya guna mushroom dalam tin yang dah dicincang
Kicap cair
Sos tiram
Kicap pekat
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn sedikit air

Cara-cara


1. Perapkan ayam / udang bersama kicap pekat, kicap cair dan sos tiram. Sukatan mengikut kuantiti ayam / udang. Biarkan seketika. Jika menggunakan shitake mushroom yang kering, rendamkan terlebih dahulu.
2. Untuk kuah, tumiskan bawang putih, halia & cili kering sampai naik bau.
3. Masukkan ayam yang diperap bersama dengan kicap-kicap tadi dan biarkan ayam empuk/masak. Kemudian masukkan pula sayur-sayuran.
3. Cendawan yang lembut tadi dimasukkan ke dalam kuah diikuti dengan sedikit air. Apabila menggelegak, masukkan sedikit bancuhan tepung jagung. Tunggu sehingga kuah menggelegak, tutup api.
4. Sanggai yee mee atas kuali tanpa minyak sehingga nampak kering. Tuangkan kuah ke atas yee mee. Sedia di makan.


Photobucket

No comments: