Friday

Laksa (Spageti) Asam Perantau

Ni menu dinner semalam. Dah lama sangat duk mengidam nak makan laksa ni. Nasib baik jumpa resepi yang simple bagi para perantau yang kekurangan bahan ni kat myresipi.com. Sedap jugak walaupun first trial. Hehe.



Bahan-bahan ( 4-5 orang )

Laksa kering - saya gunakan spageti

Bahan untuk kuah
2 tin Tuna (dlm minyak atau air garam) - saya guna 1 tin 425g
2 biji bawang besar
segenggam cili kering (ikut suka kepedasan)
Asam keping atau air asam jawa

Bahan untuk hiasan
Daun Salad - dihiris halus
Timun - dihiris halus
Nenas - (dlm tin)
Cili merah atau cili padi dihiris halus - ikut kesukaan

Cara-cara

1. Rebus laksa/spageti hingga masak.
2. Untuk kuah, kisar semua bahan untuk kuah dan masukkan dalam periuk. Tambah air ikut kepekatan bahan anda.
3. Masak atas api sehingga mendidih. Tambah gula dan garam secukupnya.
4. Sedia untuk dihidang.



Photobucket

No comments: