Nasi Dagang |
Dah lama sangat teringin nak makan nasi dagang. Nak tunggu balik Malaysia dan suruh ma masakkan tu, memang lama lagilah gamaknya dapat merasa. Baby dalam perut ni (sebenarnya mak baby) dah mengidam-ngidam sangat. Makanya Sabtu haritu pergi Asian Market dan Ahad tu merajinkan diri buat nasi dagang untuk pertama kalinya. Resepi nasi dagang ni dapat dari blogresipi. Dah lama jugak simpan konon-konon bila rajin baru buat. Akhirnya berguna jugak resepi daripada tuan blog yang juga merantau ke negara orang. Ni kiranya versi perantau lah. Nanti balik Malaysia dan belajar semula dengan ma versi nasi dagang Terengganu asli. Oklah, jom kita tengok resepinya.
Resipi Nasi Dagang
3 cawan beras biasa + 1 cwn beras pulut (rendam semalaman)
1 cawan air
Sedikit bawang merah-dihiris halus
Sedikit halia-dihiris halus
Sedikit halba
1 cawan santan pekat
Tos beras yg direndam. Masuk dlm periuk kukus & kukus hingga keluar wap.
Lepas itu keluarkan dari periuk kukus dan masukkan ke dalam bekas besar.
Tuang 1 cawan air biasa dan gaul sebati.
Buat lubang di tengah2 dan masukkan bawang merah & halia yg mayang halus. Tutup lubang & tabur halba. Kukus lagi sekali hingga keluar wap lagi.
Masukkan dlm bekas dan gaul sebati dengan 1 cawan santan pekat yang dicampur dgn sedikit garam. Siap (tak perlu kukus lagi). - Kalau nak nasi tahan lama, boleh kukus sekejap.
Resipi Gulai Ikan Aya (Ikan Tongkol)
Ikan aya
4-5 keping asam keping (saya ganti dengan sedikit pes asam jawa + sedikit air)
Sedikit lengkuas
Sedikit garam
Rebus ikan dengan sedikit garam, asam keping dan lengkuas. (sebaiknya rebus malam waktu rendam beras jadi senang, esok pagi boleh terus masak).
Bahan kisar
Bawang merah
Sedikit halia
Sedikit lengkuas
Sedikit bawang putih
Bahan lain:
Sedikit chilli paste/Chilli powder/cili kering yang diblend)
2-3 asam keping (Pes asam jawa dibancuh dgn sedikit air)
Sedikit garam
Sedikit gula putih/gula perang
Cili merah/cili padi
Sedikit rempah kari ikan (ini saya tambah)
Santan pekat
1. Tumis semua bahan kisar dengan sedikit minyak. Masukkan chili paste/chilli powder/cili kering yang diblend.
2. Bila dah pecah minyak, masukkan santan pekat. Tunggu sehingga menggelegak baru masukkan ikan, 2-3 keping asam keping/pes asam jawa, serbuk kari, garam & gula secukup rasa. Masukkan juga cili padi @ cili merah 2,3 bijik (tak yah ketuk pun takpe kalo takut pedas).
3. Masak gulai lama-lama dengan api perlahan sehingga kuah pekat dan pecah minyak.
4. Kuah gulai nasi dagang ni memang manis dari gulai nasi putih yg kita biasa masak. Jadi letak gula lebih sikit pun takpe. Bila rasa dah manis, tapi bila mkn dgn nasi sebenarnya tak rasa manis lagi. Jadi jangan takut untuk letak gula lebih sikit.
Sukatan ni bergantung pada banyak mana kita nak masak. Saya kurangkan sikit sukatan daripada resepi asal sebab makan berdua je. Apapun, selamat mencuba. ;)
1 comment:
syok la bby dpt mkn ns dagang air tgn mak bby ye...sok2..tokma lak buat ns dagang..hehe..:)
Post a Comment