Bahan untuk ayam
- 1 ekor ayam (potong 8, rebus sepuluh minit dan tos. Air rebusan ayam saya gunakan untuk buat sup)
- 1/2 sudu besar jintan manis - goreng tanpa minyak hingga naik bau
- 1/2 sudu besar jintan putih - goreng tanpa minyak hingga naik bau
- 3 sudu besar ketumbar - goreng tanpa minyak hingga naik bau
- 1 sudu besar serbuk kari ayam (saya tak letak)
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 1/2 sudu besar lada putih
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- sedikit air
- 1 sudu kecil garam
Bahan untuk sambal
- sedikit minyak masak
- 10 batang cili merah
- 10 biji cili padi (kalau nak pedas, lebihkan)
- 3 ulas bawang putih (hiris)
- 10 biji bawang kecil (hiris)
- 5 biji tomato (potong dadu)
- 5 cm belacan
- 2 sudu ikan bilis
- 3 sudu gula merah (saya guna gula biasa)
Cara memasak
Ayam
- Kisarkan semua bahan kecuali minyak masak sehingga halus.
- Kemudian perapkan ayam dengan bahan kisar tadi. Kalau dapat perap semalam lagi sedap.
- Lepas perap, golekkan ayam pada tepung beras, kemudian goreng garing.
Sambal
- Goreng ikan bilis sehingga garing, ketepikan.
- Goreng belacan seketika dan angkat.
- Masuk bawang merah, bawang putih dan cili.
- Selepas semua bahan tadi layu, masukkan pula tomato.
- Gaulkan rata dan angkat.
- Sejukkan bahan goreng tadi, kemudian kisar separa halus.
- Masukkan dalam periuk & panaskan
Selamat mencuba J
No comments:
Post a Comment