Thursday

Ikan Sardin Tumis Cili Api




Semalam terfikir-fikir nak masak lauk apa untuk makan malam. Teringat kat dalam peti ais ada lebihan sardin haritu tapi dah takde sos dia. Fikir punya fikir, teringat nak masak sambal tumis cili api. Ambil resepi ni dari blog Resepi Nannie. Mintak izin utk share ye.


BAHAN -BAHAN:

1 tin besar sardin
1 cawan minyak
1 biji bawang besar
8 biji cili api (saya guna 6 biji cili api + 1 btg cili merah)
2 biji bawang merah
1/2 sudu kecil asam jawa segera
Sedikit garam dan gula

CARA MEMASAK:

1) Asingkan ikan sardin dari kuah. Panaskan minyak dan goreng ikan sardin sampai agak garing atau betul-betul garing. Kuah ikan sardin tidak akan digunakan untuk resepi ini.

2) Bawang merah dan cili api ditumbuk lumat.

3) Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk tadi, biar sampai naik bau kemudian masukkan bawang besar, kacau sampai bawang besar agak layu dan terus masukkan ikan sardin, asam jawa, garam dan gula. Kacau lagi sehingga semua adunan menjadi mesra dan boleh la ditutup api.

Selamat Mencuba

No comments: