Sunday
Biskut Coklat Chip ala Famous Amos
Terima kasih banyak-banyak pada pemilik blog Nshafeareen sebab sudi kongsikan resepi biskut ni. Dah lama cari resepi biskut coklat chip yang sedap dengan bahan yang mudah ni. Hasilnya memang sangat memuaskan hati, sedap sangat. Rumah pun dah bau macam kedai Famous Amos gitu. Minta izin tuan blog untuk copy paste resepinya di sini ye.
Biskut Coklat Chip Ala Famous Amos
Sumber : Nshafeareen®
Bahan-bahan ( 1kilo cookies = 100 keping )
1 cawan gula
1 cawan padat gula perang
1 cawan mentega (~150gm)
1 cawan minyak - saya guna mentega yang dicairkan
1 biji telor
1 sb susu segar- guna susu sejat pun boleh
4 cawan tepong gandum
1 sk garam
1 sk cream of tartar - gantikan dengan jus lemon/limau kasturi
1 sk baking soda
½ cawan walnut cincang - optional
2 cawan semisweet chocolate chips
1 sk vanilla extract
*hasue tambah sedikit serbuk koko - sheila pun tambah juga - saya pun tambah dalam 1 sudu besar
Cara-cara
1. Pukul gula, mentega, minyak, telor, susu and vanilla hingga sebati.
2. Masukkan bahan-bahan kering yang dah diayak, walnut dan chocolate chips
3. Apabila dunan nampak lembik, sudukan satu sudu kecil ke atas dulang pembakar, tak perlu di gris.
4. Bakar pada suhu 350 ‘F (175’ C) dlm 10-15 minit (bergantung pada jenis oven)
5. Nota * Rasa agak manis, boleh kurangkan gula perang kepada ½ atau ¾ cawan. Jika mentega dah masin kurangkan garam kepada ½ sk.
6. Cookies ini agak peroi (rapuh), jika suka keras sedikit, lebihkan tepung ikut kesukaan.
7. Walnut boleh diganti dengan kacang jenis lain
8. 1) Sempena kempen kurangkan gula, sukatkan 3/4 cawan gula halus + 3/4 cawan gula perang 2)Tips utk dpt kan cookies yang tak terlalu rapuh - tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan (3) utk cookies yang bentuknya cantik instead of leper/merebak - selepas siap mengadun masukkan dlm fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dlm dulang pembakar atau guna tangan, juga in between membakar simpan adunan dalam fridge supaya ia tidak cair.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment