Wednesday

Keropok Lekor Perantau


Sarapan keropok lekor

Keropok Lekor


Bahan-bahan


1 kg ikan sardin/ikan tamban
500g tepung kanji
sedikit garam

Cara masakan



  1. Bersihkan ikan dan kisar halus. Masukkan sedikit garam semasa mengisar.
  2. Masukkan isi ikan yang dikisar dalam mangkuk dan campurkan dengan tepung kanji. Uli sebati dan bentukkan memanjang. Saya bentukkan kecil-kecil supaya senang, boleh terus digoreng.
  3. Rebus dalam air yang mendidih. Apabila keropok kelihatan timbul, bolehlah diangkat dan ditoskan.
  4. Boleh dimakan terus atau digoreng, mengikut kesukaan masing-masing.

Sos keropok

Bahan-bahan

Cili kering yang dikisar
Air
Asam jawa/cuka
manisan/gula melaka
garam
** kuantiti setiap bahan mengikut kesesuaian masing-masing

Cara masakan

  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan jerang atas api sehingga mendidih.
  2. Perlahankan api dan renehkan sehingga agak pekat dan diangkat.
  3. Sedia untuk dihidang.


Photobucket

No comments: