Sarapan keropok lekor |
Keropok Lekor
Bahan-bahan
1 kg ikan sardin/ikan tamban
500g tepung kanji
sedikit garam
Cara masakan
- Bersihkan ikan dan kisar halus. Masukkan sedikit garam semasa mengisar.
- Masukkan isi ikan yang dikisar dalam mangkuk dan campurkan dengan tepung kanji. Uli sebati dan bentukkan memanjang. Saya bentukkan kecil-kecil supaya senang, boleh terus digoreng.
- Rebus dalam air yang mendidih. Apabila keropok kelihatan timbul, bolehlah diangkat dan ditoskan.
- Boleh dimakan terus atau digoreng, mengikut kesukaan masing-masing.
Sos keropok
Bahan-bahan
Cili kering yang dikisar
Air
Asam jawa/cuka
manisan/gula melaka
garam
** kuantiti setiap bahan mengikut kesesuaian masing-masing
Cara masakan
- Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan jerang atas api sehingga mendidih.
- Perlahankan api dan renehkan sehingga agak pekat dan diangkat.
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment