Roti Burger (Burger Bun)
Sumber : Resepi Masakan iluvislam.com
Bahan
(A)
400g tepung roti (kakak gune tepung gandum biase) - saya pun guna tepung gandum
20g gula (2tbsp)
6g garam (1tsp)
1 tbsp tepung susu
2 tsp yis segera
(B)
250ml air
(C)
30g lelemak sayuran (shortening) - saya gantikan dengan marjerin
Cara
1. Adun (A) sehingga sebati. Campur (B) dan uli sehingga menjadi doh.
2. Tambah (C) dan uli doh sehingga lembut.
3. Biar ia naik selama 45 minit atau berganda saiznya.
4. Bahagikan doh menjadi 80g sebahagian. Bentukkan menjadi bebola dan letak di atas dulang pembakar yg telah di gris. - step ni untuk buat saiz biasa. Kalau nak buat saiz XL, tak perlu bahagikan, cuma bentukkan jadi bebola
5. Biar ia menaik selama 15 minit. Kemudian ratakan sedikit dan biarkan ia menaik selama 30 minit.
6. Sapu dgn air dan tabur sedikit bijan ke permukaan.
7. Bakar pada suhu 190'C selama 12-15 minit.
8. Siap untuk di buat burger.
Resepi untuk beef patties, boleh rujuk di sini. Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.
No comments:
Post a Comment