Resepi base pizza ni saya ambil dari blog Dayang Jack. Minta izin tuan punya blog utk copy resepinya dan paste di blog saya ye. Terima kasih daun keladi.
Pizza Base
Resepi Asal : Dajang Jack @ DapurKu SaYang
Bahan-bahan:
2 cawan tepung roti - saya guna tepung gandum
2 sk yis mauripan
90 ml air suam
70 ml susu segar suam
1 sk garam halus
2 sb gula
1 sb marjerin
1 sb susu tepung - saya tak letak
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan(kecuali susu segar dan air) di atas ke dalam satu bekas besar dan gaulkan rata. Kemudian tuangkan susu segar dan air. Uli sehingga menjadi doh yang elastik.
- Kemudian rehatkan doh(tutup dengan kain lembab) selama 1 jam.
- Panaskan oven pada suhu 180C. Sesudah itu, tumbuk-tumbukkan doh tadi dan canaikan mengikut saiz dulang/pan yang digunakan. Sapukan sedikit minyak zaitun/minyak masak pada dulang tersebut dan ratakan dengan doh tadi. Cucuk-cucukkan doh dengan garpu. Bakar selama 5 minit. Keluarkan.
- Sapu base tadi dengan tomato puri/sos tomato. Kemudian letak inti yang disuka - untuk inti, boleh juga rujuk di sini atau ikut resepi dari Dayang Jack - dan taburkan keju parut di atasnya.
- Bakar pada suhu 180-190 darjah celcius selama lebih kurang 20 minit atau sehingga masak (keperangan).
No comments:
Post a Comment