Monday

Nasi lemak sambal kerang

Sarapan pagi dan bekal tengah hari suami pagi ni


Dah lama tak makan sambal kerang. Sabtu lepas ke Inala, sempatlah ambik kerang yang dah frozen ni.

Nasi Lemak


Bahan-bahan:


2 1/2 cawan beras
2 cawan santan*
1 1/4 cawan air * (*bergantung pada jenis beras)
secubit garam
halia - hiris nipis
daun pandan - optional

Cara masakan



  1. Basuh beras seperti biasa. Tuangkan santan dan air. Tambah atau kurangkan ikut kesesuaian.
  2. Masukkan halia yang dihiris nipis dan tabur secubit garam.
  3. Tanak nasi macam biasa.


Sambal Kerang


Bahan-bahan


400g kerang yang dibuang kulit
1 biji bawang besar *
3-4 ulas bawang putih * (*dikisar)
cili kisar
1 1/2 sdb pes asam jawa - bancuh dengan sedikit air
air
garam dan gula secukup rasa

Cara masakan



  1. Tumis bawang yang dikisar dan cili kisar sehingga naik bau.
  2. Masukkan kerang, biar kerang masak seketika.
  3. Masukkan bancuhan asam jawa. Kalau suka berkuah, boleh tambahkan air.
  4. Akhir sekali, perasakan dengan garam dan gula.
  5. Tunggu mendidih seketika sebelum ditutup api.




Photobucket

No comments: