Nasi Kuning
Resepi asal & Sumber : Kak Nor @ Secubit Garam
Bahan-bahan (ni sukatan kak Nor, saya buat ikut sukatan 2 orang makan)
4 cawan beras (cawan sukatan rice cooker)
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum cengkih
1/2 labu bawang besar ~ dihirs halus
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1in halia ~ diketuk
2 helai daun pandan - tak letak
garam
sedikit pewarna kuning - saya ganti dgn sedikit sebuk kunyit sbb takde pewarna kuning
air **
1 sudu besar minyak sapi - saya guna marjerin aje
1 sudu minyak
Cara-cara
- Basuh beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
- Panaskan minyak dan minyak sapi(marjerin) dlm periuk nasi (rice cooker)
- Masukkan kulit kayu manis dan cengkih.
- Masukkan juga bawang besar. Goreng hingga wangi dan bawang layu.
- Masukkan bawang putih, halia dan daun pandan.
- Bila bawang putih menjadi kekuningan, masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
- Masukkan garam dan pewarna kuning.
- Masukkan beras dan biarkan seketika.
- Alihkan periuk ke periuk nasi dan masak lah sehingga nasi masak.
Nasi kuning enak dimakan bersama lauk gulai ayam/daging/ikan aya(gulai nasi dagang), acar mentah, ikan masin dan sambal belacan. |
No comments:
Post a Comment