Thursday

Tomyam Udang



Besar-besarkan udangnya? Terjumpa kat pasaraya Woolworths, harganya pun boleh tahan jugak, $12.99/kg. Selalu tu mahal lagi, tapi bila tengah murah ni, belilah sekilo. Boleh jugak merasa makan udang yang beberapa bulan sekali dapat makan. Hehe. Resepi ni saya olah-olah sendiri daripada bungkusan pes tomyam dan resepi dari majalah Jelita. 

Tomyam Udang (4 orang makan)

Bahan untuk pes *dikisar halus

1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
2 batang serai*
5 tangkai cili kering*
sedikit belacan*
sedikit perahan limau nipis
1/2 sudu pes asam jawa

Bahan untuk kuah

6-8 ekor udang (untuk udang besar)
Lobak merah
Bunga kobis
Batang Saleri
Anak jagung
Cili api - kalau suka pedas, boleh ketuk atau hiris cili api tu.
Daun ketumbar
Tomato

Cara penyediaan

Kisarkan semua bahan untuk pes kecuali asam jawa.
Tumis bahan-bahan yang dikisar tadi sehingga pecah minyak, kemudian masukkan pes asam jawa yang ditambah sedikit air. Biar sampai agak garing.
Kemudian masukkan lebih 1 1/2 cawan air, kalau suka kuah banyak boleh tambah. Biar sampai kuah agak mendidih, barulah dimasukkan udang tadi.
Apabila udang sudah masak, masukkan sayur-sayuran kecuali tomato. Perasakan dengan garam.
Tunggu sehingga kuah mendidih, barulah masukkan tomato. Sebelum padamkan api, perah sedikit limau nipis untuk rasa masam. Taburkan sedikit daun ketumbar dan padamkan api.- masa masukkan sayur boleh juga letakkan daun limau purut, tapi sebab saya takde jadi tak letak. kalau letak lagi sedap. 
Sedia dihidangkan bersama nasi panas. Selamat mencuba.



Photobucket

No comments: