Thursday

Serunding Ikan Bilis


Pertama kali buat serunding. Sebelum ni duk ingat susah nak buat serunding, tapi rupanya sangkaan tu meleset. Ada je resepi yang senang, cuma nak kena pandai cari. Terima kasih kepada pemilik blog Sekilau one atas resepi yang dikongsikan. Tengok lah resepi kat bawah ni, senangkan? Boleh la kalau sesiapa nak cuba buat jugak serunding ni.

Serunding Ikan Bilis
Sumber : Sekilau one


Bahan-bahan

100g ikan bilis dikisar halus - kisar kering
1 sudu besar cili kisar/cili boh - kalau sukakan pedas, boleh tambah lagi
air asam jawa
sedikit belacan
gula & garam ikut rasa
2-3 ulas bawang merah (atau gantikan dengan bawang goreng)

Proses:


  1. Hiris beberapa bawang biji bawah merah kecil, dan goreng garing. Petua: gaul dulu dengan garam, perap agak lama sikit. Kemudian campak sedikit garam ke dalam minyak menggoreng. InsyaAllah dapatlah bawang goreng yang garing. tepikan bawang goreng tadi. - Kalau dah ada bawang goreng, boleh skip proses ni.
  2. Tumis cili boh dan belacan, biar minyak banyak sikit supaya tak hangus nanti. Bila naik minyak, masukkan air asam jawa, hingga masak
  3. Masukkan gula, garam ikut rasa.
  4. Bila dah masak, masukkan ikan bilis yang telah di blend halus. Gaul rata dan kacaulah sambal tadi hingga kering.
  5. Bila dah kering, masukkan bawang goreng ke dalam serunding tadi, gaul rata. Siap. Boleh makan dengan ketupat atau buat inti karipap/popia mini.




Photobucket

No comments: