Menu ni dah lama jugak buat. Dah lama mengidam nak makan rojak ayam yang macam kat Sungai Ular, Pahang tu. Alhamdulillah, akhirnya dapat jugak resepi ni dari dapur Puan Azlita. Sebenarnya tak ingat sangat rasa rojak ayam Sungai Ular tu macam mana, tapi kalau dah teringin sangat nak makan rojak ayam, boleh la cuba resepi ni. Saya mintak izin ye Puan Azlita untuk kongsikan resepinya di blog saya. Jazakallahu khayran.
ROJAK AYAM GORENG ALA SUNGAI ULAR
Resepi asal: En. Kamaruddin Bin Arif @ Buku Planta Resepiku Warisanku
Sumber : Puan Azlita @ Dapur Masam Manis
Bahan Kuah
10 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
100 gm cili kering - rendam air panas hingga lembut dan kisar
1/2 cwn air asam jawa
300 gm kacang tanah
2 sudu besar kicap manis
garam secukup rasa
2 senduk gula
1 buku gula melaka - ita tambah - Saya tambah jugak
air secukupnya
1 kiub ikan bilis - ita tambah - Saya tak letak
2 sudu besar Planta
Cara masakan
- Kacang tanah di goreng tampa minyak, buang kulit dan kisar halus
- Panaskan kuali dan letakkan sedikit minyak.
- Tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum
- Masukkan lada kering dan tumis hingga naik minyak dan garing.
- Masukkan air asam jawa, gula melaka, kiub ikan, garam dan gula.
- Masak hingga kuah pekat.
- Masukkan kicap dan tambah air jika terlalu pekat
- Bila kuah dah didih masukkan kacang tanah kacau rata
- Tambahkan planta supaya kuah kelihatan sedikit berkilat
Bahan-bahan yg dimakan bersama rojak ayam
- Mee kuning - Saya tak letak
- Timun diracik halus
- Tauhu - digoreng
- Ayam - di goreng dan dipotong atau disiat2
- ubi kentang digoreng - ala.. yg ni ita terlupa nak letak
- Telur di rebus
- Cucur Udang
No comments:
Post a Comment