Resepi ni dah lama buat. Agak-agak hari kedua puasa (ketiga Ramadhan di Malaysia), tapi baru berkesempatan nak post. Selamat mencuba.
Bahan-bahan (4 orang)
4 keping ayam isi (dipotong dadu)
1/2 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih *
1 cm halia*
segenggam cili kering* (kalau suka pedas boleh letak banyak)
sedikit belacan
sos tomato
sos tiram
garam, gula, perasa
1 batang carrot
cauliflower
1 biji tomato
2 batang serai
Cara-cara
1. Gorengkan ayam sehingga kekuning-kuningan.
2. Dalam kuali yang sama, tumiskan bahan-bahan kisar (bertanda *) sehingga naik bau.
3. Masukkan sos tomato dan sos tiram, garam, gula dan perasa. Tambah sedikit air. Jika suka berkuah, boleh letak banyak.
4. Masukkan pula sayur-sayuran dan juga serai yang telah diketuk. Tunggu sehingga sayur-sayuran tadi masak dan kuah hampir mendidih, boleh masukkan tomato.
5. Tutup api apabila semuanya masak. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment