Monday

Onde-onde buah melaka


1st time nak try buat onde-onde ni. Selama ni tolong ma gelek-gelek je. Resepi ni ambik dari blog chef Hanieliza. Kalau nak cuba, bolehlah tengok resepi kat bawah ni.

Bahan-bahan


2 cawan tepung pulut
2 ketul gula melaka (atau secukupnya)
jus pandan secukupnya (saya guna 1/2 sudu kecil pes pandan)
1/2 biji kelapa parut (ambil yang putih)

Cara-cara
1. Bancuh tepung pulut dengan air pandan sedikit demi sedikit. Kalau menggunakan pes pandan, bancuh tepung dengan air, kemudian baru masukkan pes pandan. Boleh juga nak campur pes pandan dengan air. Bancuh sehingga adunan boleh digentel.
2. Ambil sebesar ibu jari, leperkan dan masukkan gula melaka ditengahnya. Gentel sehingga bulat.
3. Didihkan air, kemudian masukkan bebola pulut tadi.
4. Angkat bila bebola pulut mula timbul dan boleh digolekkan atas kepala parut. Sedia untuk dihidang.


Photobucket

No comments: