Monday

Ayam Percik ala Pantai Timur

Ni juadah hari Khamis ke Jumaat haritu. Tapi, sorry lah along. Lupa sangat-sangat nak ambik gambar. Terliur sangat dengan kuah golek (percik) tu. Ni resepi untuk ayam percik atau nama lainnya golek ayam. Resepi ibu tercinta ni.

Bahan-bahan (4 orang makan)
4-6 ketul ayam yang telah dipotong
10-15 tangkai cili kering* (suka pedas, boleh banyakkan)
1 ulas bawang putih*
10 biji bawang merah*
1 inci halia* (*dikisar)
serbuk kunyit
1/2 biji kelapa

Bahan perap ayam
1cm halia
1 sudu kecil jintan manis
garam
serbuk kunyit

Cara-cara
1. Tumbuk/kisar bahan-bahan perap ayam kemudian perapkan ayam tersebut lebih kurang 10-20 minit. Bakar ayam dalam oven atau panggang atas kuali.
2. Untuk kuah, campurkan kesemua bahan-bahan yang dikisar + serbuk kunyit dengan santan (tak terlalu cair) & masak sehingga mendidih.
3. Sambil memanggang atau membakar ayam, curahkan sedikit kuah ke atas ayam menggunakan serai yang dititik.
4. Apabila ayam masak, curahkan kesemua kuah ke atas ayam tersebut. Siap untuk dihidangkan



Photobucket

1 comment:

Unknown said...

hohoho...
br rs keterujaan nk tgk gambonye..
tkdop la pulop..huhu
nway..lps ramadhan InsyaAllah try wat gulai lemak ikan masin k..